Als je ex je kind(eren) tegen je opzet – Lezing psycholoog Heleen Koppejan- Luitze, oktober 2016 (studiecentrum Utrecht Open Universiteit)

parental-alienation-syndrome

‘Mijn kinderen zijn mijn alles, de gedachte dat ik ze zou moeten missen, vond ik onverdraaglijk’, ‘Dat mijn dochter door mijn nieuwe partner geadopteerd zou worden, voelde als een completer gezin’, ‘Mijn zoon moet niets van die Russische hebben’.

Wat is ouderverstoting/PAS en hoe herken je het bij het kind?

Er is sprake van PAS (Parental Alienation Syndrome/ouderverstoting) als het kind één ouder buitensluit na loyaliteitsbeïnvloeding door de andere (coalitie-)ouder onder ongunstige omstandigheden. Het kind vertoont dan de volgende kenmerken: het spreekt kwaad over de buitengesloten ouder zonder zwaarwegende redenen. Het denkt zwart-wit, lijkt onafhankelijk en steunt automatisch de coalitie-ouder. Het kind heeft geen schuldgevoel, gebruikt volwassen taal en wijst tevens de familie van de buitengesloten ouder af.

Het gedrag van de coalitie-ouder

De coalitie-ouder misdraagt zich ten opzichte van de andere ouder: voert rechtszaken, miscommuniceert, eist de supervisie, vervalst de geschiedenis, houdt informatie achter, uit valse beschuldigingen, ondermijnt de autoriteit en scheldt uit. De coalitie-ouder vertelt het kind dat de andere ouder niet van het kind houdt en een slechte en gevaarlijke ouder is. De coalitie-ouder dreigt voorts het kind met minder liefde,  koopt het om, maakt het beslisser en afhankelijk, en laat het zich schuldig voelen. Verder wordt het kind geacht de andere ouder te bespioneren, een ‘ bondje’ te vormen, geheimen te bewaren en boodschappen door te geven aan de andere ouder. De coalitie-ouder begint verder conflicten, ondervraagt het kind en deelt vertrouwelijkheden. Voorts legt de coalitie-ouder beperkingen op aan de andere ouder:  het kind mag minder/geen bezoek of contact, foto’s of cadeaus en gezamenlijke aanwezigheid. Ook contact met familie van de buitengesloten ouder of derden kan worden beperkt. De band kan echter ook helemaal verbroken worden door ontvoering van het kind, de achternaam van het kind te veranderen en de andere biologische ouder bij de voornaam te laten noemen en de nieuwe partner ‘mama’ of ‘papa’.

De buitengesloten ouder heeft het lastig

De buitengesloten-ouder merkt dat bijna alle betrokken hulpverleners geloven dat hij/zij een rol speelt en voelt dat het kind en de coalitie-ouder de controle overnemen. De buitengesloten ouder loopt dan op eieren. Bij niet terugvechten wordt de verstoting vergroot, maar bij wel vechten wordt deze ouder gezien als instandhouder van de vechtscheiding. Ook omstandigheden zoals normen, waarden en situatie (omgeving, kenmerken kind) spelen een rol.

Risico’s voor het kind 

Op de lange termijn heeft deze situatie een negatieve invloed op het kind: het wordt kwetsbaarder en er is kans dat de geschiedenis zich herhaalt. Tevens dalen zelfwaardering, vertrouwen, coping (manier van omgaan met stress), opleiding en manier van hechting aan anderen. De kans op  depressie en misbruik van middelen als alcohol en drugs neemt toe. Sinds 2007 erkent de Nederlandse rechtbank PAS, en heeft volgens de Kinderombudsman in 2014 10% van de kinderen hiermee te maken. Uit een onderzoek blijkt dat vaders het kind minder beïnvloeden dan de moeders. Tevens beïnvloeden de ouders elkaars gedrag: als de ene ouder de andere ouder respecteert ontvangt deze vaak respect terug maar een manipulerende houding wordt vaak gecounterd met een manipulerende houding.

Meer info: Site ‘Hechtscheiden’ van psycholoog Heleen Koppejan

Een gedachte over “Als je ex je kind(eren) tegen je opzet – Lezing psycholoog Heleen Koppejan- Luitze, oktober 2016 (studiecentrum Utrecht Open Universiteit)

  1. Pingback: Als je ex je kind(eren) tegen je opzet – Lezing psycholoog Heleen Koppejan- Luitze – VKoN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s